Avukatlık Ücreti Nasıl Belirlenir?

Avukatlık ücretleri, hukuki olarak yapılması gerekli olan işlemlerin halledilmesi, dilekçelerin uygun bir biçimde yazılabilmesi, sözlü veya yazılı danışma, hukuki davaların açılması ve takibi, ceza davalarındaki savunma veya müşteki vekilliği gibi süreçlerde kamu görevi ifa eden kişilerin sizlerden talep ettiği ücretlerdir. Avukatlık ücreti nasıl belirlenir diye aklınızda soru işareti varsa gelin birlikte bu soruyu cevaplayalım.

Avukatınıza ödeyeceğiniz ücretlerin kapsamı her yıl düzenli olarak barolar tarafından tavsiye niteliği taşımakta olan asgari ücret tarifesi göz önünde bulundurularak belirlenir. Avukatlığın asgari ücret tarifesi ile belirlenen tutarları vekil ile müvekkili tarafından kararlaştırılır. Mevzu bahis ücretler yalnızca davanın dilekçesinin yazılması, itiraz dilekçesi ve temyiz dilekçesi, sair dilekçeler şeklinde olabileceği gibi bazı durumlarda davadaki tüm işlemleri kapsayabilir.

Avukatların talep ettiği ücretler avukatların çalışma alanları, tecrübeleri, konuya yetkinlikleri ve dava ile ilgili olan öngörülerine göre değişkenlik gösterebilmektedir. Bir dava için görüştüğünüz iki farklı avukatın farklı ücret talep etmesi bu tür sebeplere bağlıdır. Avukatların istediği ücretlerin yüksek olduğunu düşünüyorsanız ancak o avukatın sizin için ideal olduğunu düşünüyorsanız kendi aranızda da yazılı bir anlaşma yapabilirsiniz.

Avukatlık Ücreti Peşin mi Ödeniyor?

Avukatlık ücreti ödemelerinin şekli; vekil ve müvekkil arasındaki sözlü veya yazılı anlaşmaya göre belirlenir. Uygulamalarda ceza davaları bakımından avukatlık ücreti peşin ödenebilir. Ancak icra takibi görevini üstlenmiş olan bir avukat alacağı ücreti karşı taraftan tahsili ile birlikte ödenmesi ister.

Dava sonuçlandığı zaman ücreti karşı taraftan alma hakkınız yoktur. Dava, mahkeme tarafından verilen sonuç neticesinde kapatıldığı andan itibaren bedeli avukata ödemek ile yükümlü olursunuz. Avukat seçimlerinizi kendi ayırdığınız bütçeye göre dikkatli bir şekilde yapmalı ve ödediğiniz miktarı geri alamayacağınızı unutmamalısınız.

 

Etiketler: , , , ,

 
 
 
 
 
 

Copyright © 2024 . Tüm Hakları Saklıdır.